MAARİFİN YÜZ AKI DERGİSİNİN İKİNCİ SAYISINDA İLİMİZDEN 2 SOSYAL SORUMLULUK ÇALIŞMASI YER ALDI
180
15:00
26.08.2024

15 Temmuz Milli İrade Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesinin ortaklaşa düzenlediği "Gazze'ye Destek Sofrası" adlı faaliyet ve TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi tarafından gerçekleştirilen "Bitkiyi Sev ve Koru, Yerli Tohumu Kullan ve Üret" adlı proje Maarifin Yüz Akı dergisinin 2. sayısında yer buldu.

15 Temmuz Milli İrade Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi işbirliğinde yürütülen "Gazze'ye Destek Sofrası" adlı sosyal sorumluluk faaliyetinde işgalci İsrail tarafından soykırıma maruz kalan, on binlerce kişinin şehit veya yaralı olduğu Gazze'ye yardım eli uzatmak ve bölgede zor şartlarda hayatta kalmaya çalışan Filistinli kardeşlerimizin yaşadıklarını anlamaya çalışmak hususunda öğrencilerde farkındalık ve empati oluşturmak amaçlanmıştır. "Gazze'ye Destek Sofrası" adlı faaliyet kapsamında davetiyeler ve reklamlarla ilimizde yaşayanlar davet sofrasına çağrılmış ve konuya duyarlı insanlar harekete geçirilerek geniş katılımlı bir etkinlik gerçekleştirilmiştir. Destek sofrasına iki okulumuzdan toplam 425 öğrenci ve velileri hazırladıkları ürünler ile destek vermişlerdir. 42 Öğretmen sofrada gönüllü olarak yer almıştır. 65 Velimiz ürün satışlarında stantlarda görev almıştır. Toplamda 140.925,00 TL gelir elde edilerek Gazze'ye gönderilmiştir. Faaliyet yerel ve ulusal basında paylaşılarak diğer kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarına örnek teşkil etmesi sağlanmıştır.

TBMM Vakfı Bingöl Fen Lisesi tarafından yürütülen "Bitkiyi sev ve Koru, Yerli Tohumu Kullan ve Üret" adlı projede öğrencilerde yerli tohum bilincini geliştirmek, yerli tohumun devamlılığını sağlamak, sebze üretiminin ve yetiştiriciliğinin önemini fark edebilmeleri için okul ve çevresinde farklı bitki çeşitlerini tanımaları ve bu bitkileri korumak için gerekli bilgilere sahip olmalarını sağlamak amaçlanmıştır. Okulun Felsefe öğretmeni Doğan Karasu danışmanlığında yürütülen projede öğrencilerin ekolojiyi kavramaları, yerli tohuma karşı duyarlılıklarının artması, sebze üretiminin gelişim aşamalarını görmeleri ve tarımsal faaliyetlerin önemi konusunda farkındalık kazanmaları hedeflenmiştir. Proje kapsamında öğrencilerle beraber doğadan uygun tarımsal toprak temin edilerek elenmiş ve elenen toprak gübre ile harmanlanmıştır. Mersin ilinden limon, portakal, mandalina, nar, zakkum, defne, şimşir ve taflan fidanları getirtilmiştir. Ekim ayından her sınıftan alınan öğrencilerle fidanların dikimi, Şubat ayında da yerli ve hibrit tohum temin edilerek sebzelerin ekimi gerçekleştirilmiştir. Hem fidanların hem de sebzenin bakımı, sulaması, çapalanması, ilaçlanması işlemleri öğretmenler gözetiminde öğrenciler tarafından yapılmıştır. Saksılara ekilen bitkilere can suyu verilerek her sınıfa dağıtılmıştır. Bitkilerin sulanması ve bakımı farklı farklı öğrencilere yaptırılarak üretim sürecine olabildiğince çok sayıda öğrencinin katılımı sağlanmıştır. Devam eden proje sonunda mevsimlik sebzeler olgunlaştığında bir kısmı hasat edilmeyip tohum üretilecek ve ertesi yıl süreç zenginleştirilerek çalışmalara devam edilecektir. Projenin temel hedefi yerli tohumla ekim döngüsünü sürdürmek olacaktır.

MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan Maarifin Yüz Akı dergisinin ikinci sayısı, "Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri" temasıyla yayımlandı.

Öğrencilerin, yardımlaşma, dayanışma, millî birlik ve beraberlik şuuruyla yaşadıkları topluma karşı duyarlı; yüksek erdemli bireyler olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.

Bu hedefler doğrultusunda hazırlanan Maarifin Yüz Akı dergisinin ikinci sayısında başta öğrenci, öğretmen ve eğitim yöneticileri olmak üzere tüm eğitim paydaşları tarafından gerçekleştirilmiş sosyal sorumluluk faaliyetlerine yer veriliyor.

Gazi ve şehit yakınlarına gösterilen vefanın yaygınlaştırılması, sıfır atık farkındalığının kazandırılması, millî, manevi ve kültürel değerlerin geliştirilmesi, eğitimden kopan çocukların okula kazandırılması, israfın önlenmesi ve tasarruf bilincinin geliştirilmesi gibi önemli sosyal sorumluluk faaliyetlerine dergide değinildi.

Derginin yeni sayısında yer alan çalışmaların seçim sürecinde Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı birimleri ile koordineli hareket edildi. İş birliği ile belirlenen 62 çalışma kamuoyuyla paylaşılmak üzere dergide yer buldu.

Maarifin Yüz Akı dergisine meb.ai/UioIaD7 adresinden ulaşabilirsiniz.

26-08-202426-08-202426-08-202426-08-202426-08-202426-08-202426-08-202426-08-202426-08-202426-08-2024

Yayın Tarihi: 26.08.2024